Sebelum ni aku post tentang snak yg aku beli dengan kawan satu tempat kerja. Semalam aku Cuba Google kat Internet n cari resepinya.. So terjumpa satu resepi siap dgn gambar nya sekali. Jadi sapa2 yg nak memcuba boleh klik kat link bawah ni
Cara-cara membuatnya :
Ada bermacam-macam nama kukis yang sedap sungguh in..Ada yang panggil Florentine cookies sebab menggunakan tepung Florentine. Ada juga yang panggil nutty thins, bepang badam ataupun caramel nuts bar.
Tak kisahlah nak panggil apa kan...masa bulan puasa akak cari gak Florentine kat kedai bakeri tapi tak Ada stok, yang Ada cuma tepung bienetta yang harganya RM26.00 sebungkus, kalau Florentine baru dalam RM18.00.
Kalau nak buat jangan guna kertas minyak biasa tau, kena beli yang macam in..kalau idak susah sikit nak tanggalkan kukis in. Non stick baking paper in untung beli sebab boleh guna 2 atau 3 kali. Kalau beli kat kedai bakeri, Mahal tau..sekeping dia jual RM2 atau RM3.
Mudah sebenarnya nak kukis in, semudah ABC...mengunyah sampai tak sampai sehari boleh habis seloyang. Tepung in boleh buat 3 kali adunan.
Bahan-bahannya
200gm tepung bienetta
200 badam hiris
100gm kuaci hijau/bunga matahari
20 gm bijan putih/hitam
Cara Membuatnya
1. Campurkan tepung bienetta dengan bijan.
2. Badam Dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit.
3. Sediakan loyang 14x14 Dan alas dengan kertas baking, pastikan yang ianya tidak melekat.
4. Satukan semua bahan dalam bekas
5. Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.6 Panaskan oven pada suhu 160°Celcius
7. Satukan semua bahan diatas, Gaul rata Dan tuang keatas loyang pembakar tadi. Ratakan nipis.
8. Bakar selama lebih kurang 10-15 minit atau keperangan bergantung pada oven masing-masing. 10. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan..akak gunakan pemotong pizza..senang sikit nak potong memotong.
10. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan
11. Bila dah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara. Mudah bukan..
No comments:
Post a Comment